Erf beplanting



Nadat wij eigenaar zijn geworden in juli 2003, werden we door verschillende mensen getipt, om het erf te beplanten met behulp van een stichting hier in Limburg. Na wat navragen blijkt dit de stichting SHLE (Stichting Het Limburgse Erf) te zijn. Deze stichting valt onder de stichting IKL (instandhouding Kleinlandschappen Limburg), die zich o.a. ten doel heeft gesteld om de kultuur historische waarde van Limburgse erven te herstellen. Dit wordt gedaan door subsidie en begeleiding ter beschikking te stellen voor bedrijven en particulieren in het buitengebied die hun erf, ten goede van de kultuur historische waarde, willen aanplanten of verbeteren.

Zoals op enkele foto's uit de foto galerij is te zien, was het bestaande erf nogal onderkomen. Bovendien wilden wij graag een mooie heg rondom ons perceel en een lindelaan maken van de oprit. Daarom hebben wij ons aangemeld in november 2003 bij SHLE om het erf van Boggeler aan te planten.
In de periode april-juni 2004 is een selectie gemaakt uit alle aanmeldingen. Daar zaten wij gelukkig bij. In juni 2004 volgde er een informatie avond die verplicht was voor alle geselecteerde deelnemers. Begin augustus kwam er een landschaps-architect bij ons langs, om samen met ons een plan te maken voor een erf aanplanting van Boggeler. Nadat de landschaps-architect onze wensen had gehoord, maakte deze enkele schetsen en de basis was gelegd voor het nieuwe erf. De 'ruwe' schetsen zijn uitgewerkt tot een plan waarin duidelijk te herkennen is, waar het nieuwe groen moet komen en hoe het er na een aantal jaar zou moeten uitzien. 

Aanplant
19 november 2004 is het zover: plantdag van IKL/SHLE. Tussen 8:00 en 8:30 moeten we de planten gaan halen in Echt.
Daar aangekomen bleek dat de begeleider van IKL niet had gelogen om een grote aanhanger mee te nemen. Er lagen 42 palen, 42 bomen en 2100 haagplanten klaar. Nadat we deze op de aanhanger hadden geladen en afgedekt vanwege de kou, zijn we (erg voorzichtig) naar huis gereden. Daar hebben we eerst de bomen 'ingekuild' en daarna de haagplanten. Inkuilen houdt in dat de wortels van de panten in een grote kuil worden gezet en daarna aarde op de wortels wordt gegooid, door dit een paar keer achter elkaar te doen staat al het nieuwe pootgoed in de kuil en met de wortels in de grond. Op deze manier zijn de kale wortels van het pootgoed beschermd tegen uitdroging en vorst. Als er nu een stuk wordt aangepoot wordt ongeveer voor een half uur werk pootgoed uit de kuil gehaal en op de definitieve lokatie geplant. Dankzij vrienden en Familie lukt het, op 30 m na, de hele haag te planten op 'Boggeler boom plant dag'. Ondanks dat het die nacht gevroren heeft, heb ik samen met mijn vader 'smorgens de resterende 30 m geplant (na het bikken van de bevroren grond). Het resultaat is te zien op de volgende foto's:
Beukenhaag rechts, gemengde haag linksgemengde haag achter1, gemengde haag achter2,  oprit, kuil met resterende haagplanten en bomen die nog gepoot moeten worden
.
Gedurende de volgende weken zijn de bomen op lokatie geplant.

Voorjaar 2005
In het voorjaar van 2005 blijkt dat het planten goed is uitgevoerd. Ik heb 5 kapotte beuk plantjes geteld en 6 afgevreten planten (konijnen) in de gemengde haag gevonden. Deze worden in het najaar van 2005 herplant met de resterende haagplanten uit de kuil. De grond die nog geen bestemming heeft is inmiddels ingezaaid met gras en goed uitgekomen. Het resultaat van het erf in bloei het eerste jaar is te zien op de volgende foto's:
Vooraanzicht, beukenheg voor en rechts, oprijlaan, beukenheg oprijlaan rechts, gemengde haag links, beukenhaag links voor, beukenhaag rechts voorbeukenhaag rechtshaag rechts achter, haag achterhaag achter en fruitboomgaard, boomgaard

Het volgend voorjaar maak ik weer foto's en zal het verschil met 2005 (hopelijk) goed te zien zijn.